Automobilistenvereniging Freesponsible rondt kaap van 5.000 leden

Terwijl enkele honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion het voorbije Autosalon nog met handen, voeten en andere lichaamsdelen trachtten te boycotten, mocht de kersverse automobilistenvereniging Freesponsible op datzelfde salon enkele duizenden nieuwe leden verwelkomen. Zou het kunnen dat de auto dan toch nog maatschappelijk relevant is?

Freesponsible, een vzw die in het najaar van 2019 werd opgericht om de belangen van de automobilist te verdedigen, mag terugblikken op een geslaagde salonperiode. Dankzij een grote informatiecampagne wist Freesponsible in geen tijd 5.000 nieuwe leden te werven, waardoor de organisatie naar eigen zeggen nog sterker in haar schoenen staat om de media en overheden van antwoord te dienen in het vaak ongenuanceerde mobiliteitsdebat. Woordvoerder Stijn Blanckaert: “Hoe je het ook draait of keert, 90% van onze mobiliteit wordt verzekerd door de auto. De meesten onder ons kunnen ook niet zonder hun auto. Toch worden automobilisten vandaag steeds meer in het verdomhoekje gedrukt door bepaalde stemmen die de auto zo snel mogelijk uit het verkeer willen bannen en ons een schuldgevoel willen aanpraten.”

Dit voorjaar wil de vereniging samenzitten met politici en kabinetsmedewerkers om constructieve mobiliteitsoplossingen af te dwingen. Eerder stelde de vzw al de ‘wildgroei aan lage-emissiezones’ aan de kaak, terwijl ook de Brusselse ban op benzine- en dieselauto’s (tegen 2035, nvdr) voor Freesponsible absoluut niet door de beugel kan.