Benzineprijs op laagste peil in 10 jaar

De brandstofprijzen aan de pomp zijn vanmorgen alweer een flink stuk gezakt: voortaan betaal je nog maximaal 1,182 euro voor een liter E10, een daling van 11 center ten opzichte van vorige week én meteen ook de laagste prijs sinds begin 2009. Sinds begin deze maand is een tankbeurt zowat 20 procent goedkoper geworden, met ‘dank’ aan de coronacrisis… en de dwarsliggende Russen.

Vorige week durfden we voor het eerst luidop te dromen over een literprijs die begint met een 0, vandaag lijkt die symbolische grens plots akelig dichtbij te komen. Het zegt iets over de snelheid waarmee het coronavirus ons dagelijkse leven overhoop gooit, maar vooral over de waanzinnige effecten die de pandemie nu al genereert op de wereldeconomie. Er is niet alleen de zwaar getroffen luchtvaartsector, ook de industrie én het openbare leven ondervinden grote hinder… met alle gevolgen van dien op de wereldwijde vraag naar olie.

Saudi-Arabië versus Rusland

Naast de klassieke economische wet van vraag en aanbod duwt ook het aanhoudende handelsconflict tussen Rusland en Saudi-Arabië de olieprijs verder naar beneden. De OPEC-landen willen hun productie beperken om de dalende vraag te compenseren en de olieprijs weer op te drijven, maar Rusland – dat geen deel uitmaakt van het OPEC-kartel – weigert daarin mee te gaan. Die starre houding is volgens analisten een strategische zet van het Kremlin, die de lage olieprijs wil gebruiken om de Amerikaanse producenten van schaliegas kapot te concurreren.