BMW lepelt dikke diesel in de 3 Reeks

Heel wat motorennieuws rond de BMW 3 Reeks op het komende Autosalon van Genève. Na de zuinige en zinvolle kleine, mild hybride motoren die eerder werden voorgesteld, gaat München nog eens heerlijk politiek incorrect met een dikke diesel.

BMW bevestigt immers dat we aan in Genève kunnen gaan kijken naar het M340d xDrive-derivaat van de 3 Reeks. Bij zowel de Touring als de berline zal deze potente jongen de strafste diesel in het gamma zijn.

De vierwielaangedreven M340d xDrive perst 340 pk en een waanzinnige 700 Nm uit z’n 3.0-liter zes-in-lijn, goed genoeg voor sprint naar 100 in 4,6 seconden als sedan wanneer je de Launch Control functie van het model gebruikt. De Touring bereikt die snelheid 2 tienden later. Topsnelheid is vanzelfsprekend een gelimiteerde 250 km/u.

Uitstekende prestaties, al moet je die natuurlijk in het licht van de concurrentie zien. Pk-gewijs kunnen we alvast concluderen dat de 3 Reeks het een fractie slechter doet dan zijn rivaal uit Ingolstadt, de Audi S4 (347 pk), al zet die je 2 tienden trager af bij de 100. Haast gelijkaardige prestaties dus, die ons al doen likkebaarden naar een confrontatie tussen de twee Dikke Duitse Diesels.

Uit de rekken van ‘Motorsport’

Tot slot geven we nog mee dat het dieselduo heel wat speelgoed uit de M-rekken van BMW meekrijgt, zoals het M Sport-differentieel dat je samen met een adaptief M-sportonderstel standaard krijgt (jawel, zoiets kan blijkbaar nog bij de Duitsers).

Herkennen doe je de M340d’s onder andere aan zijn trapeziumvormige uitlaten, aangepaste zijschorten en lichtjes hertekende grille. En natuurlijk aan het feit dat hij jouw geleasede 318’tje zonder verpinken achterlaat bij de verkeerslichten …