BMW X5: vanaf 2022 op waterstof

Vanochtend heeft BMW de technische details bekendgemaakt van zijn toekomstige waterstofaandrijving, die vanaf 2022 debuteert in de grote X5.

Op korte termijn wil de Duitse auto-industrie massaal de kaart van de batterij-elektrische auto trekken, maar ook waterstof staat bij de meeste constructeurs nog steeds op de agenda. Zo werkt Audi achter de schermen aan een h-tron gedoopte waterstofaandrijving in samenwerking met Hyundai, terwijl BMW al zo’n 9 jaar aan het experimenteren is met die andere Aziatische waterstofspecialist, Toyota.

De Japans-Duitse entente resulteerde in 2015 al in een reeks omgebouwde prototypes op basis van de 5 Reeks GT, maar met de eind 2019 gepresenteerde i Hydrogen NEXT (een X5 met brandstofceltechnologie, nvdr) heeft BMW nu ook concrete productieplannen. Vanaf 2022 zou de wagen op beperkte schaal worden geproduceerd om waardevolle data én reacties te sprokkelen. Pas bij een positieve evaluatie wil BMW een grootschalig productoffensief inzetten, zij het pas in de tweede helft van het decennium.

374 pk

De elektrische aandrijfunit van de toekomstige waterstof-X5 is afkomstig uit de voor dit jaar geplande iX3, maar in tegenstelling tot de batterij-elektrische SUV wordt de elektriciteit aan boord opgewekt via een centrale brandstofcel. Het standaardvermogen van 170 pk kan weliswaar tijdelijk opgekrikt worden tot 374 stuks via een ‘peak power’-batterij, die zowel het acceleratievermogen als de hernemingen ten goede moet komen.

Verder krijgt de auto twee waterstoftanks met een gecumuleerde capaciteit van 6 kilogram mee, dat zou volgens BMW moeten volstaan voor een meer dan behoorlijk rijbereik. Ter vergelijking: de tweede generatie van de Toyota Mirai, die over drie tanks beschikt met een capaciteit van ca. 5 kilogram, belooft een actieradius van zo’n 650 kilometer. Het grote voordeel ten opzichte van batterij-elektrische auto’s blijft uiteraard de laadtijd, of eerder het gebrek eraan: de waterstoftanks volgooien duurt slechts 3 à 4 minuten. Op voorwaarde dat je één van de zeldzame waterstoftankstations gevonden hebt, tenminste…