Cupra Tavascan Concept is Volkswagen I.D. Crozz met duister kantje

De IAA in Frankfurt is (om voor de hand liggende redenen) een halve thuismatch voor het Spaanse Seat, al is het dit jaar vooral de kersverse Cupra-dochter die er zich van haar beste kant mag laten zien. Maak kennis met de volledig elektrische Tavascan Concept, een visuele vingeroefening… en misschien zelfs een tikkeltje meer.

Voorlopig is de Cupra Ateca (rijtest? Langs hier) nog het enige wapenfeit van Seats sportieve dochtermerk, maar met de in Genève onthulde (en voor 2020 geplande) Formentor lieten de Spanjaarden al wel blijken dat ze nog wel enkele groene pepers achter de hand houden. Op de IAA in Frankfurt moet de plug-in hybride SUV echter plaats ruimen voor deze nieuwe Tavascan, een dit keer volledig elektrische concept car die op de MEB-bouwstenen van Volkswagen rust. Gaat er bij jullie ook al een belletje rinkelen?

Hetzelfde, maar anders

Inderdaad, deze Tavascan is niet meer, noch minder dan een zuiders doorslagje van de eerder onthulde Volkswagen I.D. Crozz (en de technisch identieke Skoda Vision E). Net als bij zijn Duits-Tsjechische evenknieën zorgen twee elektromotoren, één op elke as, voor een gecumuleerd vermogen van 306 pk, ook het onderhuidse batterijpakket – met een capaciteit van 77 kWh en een rijbereik van 450 kilometer – is 100 procent uitwisselbaar. Helemaal anders daarentegen is de vormtaal van deze brute Tavascan, die met z’n laag ingeplante (en verlicht!) Cupra-logo, fijngeslepen silhouet en het veelvuldig gebruik van koolstofvezel elementen vooral dreiging en agressie wil uitstralen, karaktertrekken die zijn stalgenoten dan weer helemaal vreemd zijn.

Of hij er ook daadwerkelijk komt, deze Tavascan? Niet meteen, dat bewijst de simplistische vormgeving van het interieur, en evenmin in deze vorm, getuige het geeneens op een nummerplaat voorziene radiatorrooster en de turbinevormige 22-duimers. Maar dat we bepaalde visuele en technische bouwstenen zullen terugvinden op toekomstig Cupra-gerief, staat dan weer als een paal boven water.

Leave a Comment