De Bugatti die het daglicht niet mocht zien: Veyron Barchetta

Supercarbouwers als Bugatti hullen zich maar al te graag in een gordijn van mist en mysterie. Ook deze oogverblindende Veyron Barchetta wist de constructeur uit het Franse Molsheim meer dan 10 jaar onder de radar te houden… tot nu.

Sinds de komst van de smartphone en sociale media is het voor autobouwers quasi onbegonnen werk geworden om hun nieuwe projecten verborgen te houden tot de eigenlijke première, altijd is er wel een werknemer, toeleverancier of toevallige voorbijganger die de beelden van een nieuw automodel vroegtijdig op het net doet belanden. Hoe deze oogverblindende Veyron Barchetta dan gedurende 12 jaar onopgemerkt kon blijven? Heel simpel: de uitbraak van de financiële crisis noopte moederhuis Volkswagen destijds tot draconische besparingsmaatregelen, onvoltooide prestigeprojecten als deze waren daarbij ‘makkelijke’ slachtoffers.

En zo bleef de Veyron Barchetta, die technisch gebaseerd zou worden op de Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse met de monumentale 8 liter-W16 motor van 1.200 pk, dus een ongeboren kind. Toch is het opvallend hoeveel elementen van de oorspronkelijke designschetsen er nog doorschemeren in de huidige Chiron en de afgeleide Divo, zoals het hoefijzervormige radiatorrooster en de bovenop de wielkast gepositioneerde koplampen.

Waarom Bugatti de schetsen van weleer uitgerekend nu opdiept uit zijn archief, is ons overigens niet helemaal duidelijk. Al zou het wel eens kunnen dat de constructeur op een verrassing zit te broeden voor het Salon van Genève, dat volgende week de deuren opent…