De daad bij het woord: Volvo-modellen krijgen top van 180 km/u

De topsnelheid van elke nieuwe Volvo is voortaan beperkt tot 180 km/u. Volvo Cars komt daarmee zijn belofte van vorig jaar na om een dergelijke beperking in te voeren.

Naast de snelheidsbegrenzer wordt elke Volvo nu ook geleverd met een Care Key waarmee Volvo-bestuurders de topsnelheid van de wagen verder kunnen beperken, bijvoorbeeld voordat ze hem uitlenen aan andere familieleden of aan jonge, onervaren bestuurders.

“Wij vinden dat een autofabrikant een verantwoordelijkheid draagt om de verkeersveiligheid te helpen verbeteren”, aldus Malin Ekholm, hoofd van het Volvo Cars Safety Centre. “Onze snelheidsbegrenzende technologie en de dialoog die daarmee op gang werd gebracht, past in die gedachtegang. De snelheidsbegrenzing en Care Key helpen mensen niet alleen na te denken en te beseffen dat te snel rijden gevaarlijk is, maar bieden tegelijkertijd ook extra gemoedsrust en bevorderen een beter rijgedrag.”

Ook alcohol en smartphone aanpakken

Naast overdreven snelheid, zijn ook rijden onder invloed en afleiding twee grote gevaren voor de verkeersveiligheid. Dit zijn de twee andere factoren die het doel van Volvo Cars op een toekomst zonder verkeersdoden en zwaargewonden in de weg staan. Daarom onderneemt Volvo Cars actie om deze drie elementen van menselijk gedrag aan te pakken in zijn streven naar veiligheid, met meer functies die in toekomstige auto’s zullen worden geïntroduceerd.