Deze klassieke Alfa Romeo Giulia GT heeft een geheim

Het Italiaanse Totem Automobili doet wat Alfa Romeo in zijn 110-jarig bestaan nog steeds niet voor elkaar gekregen heeft: een elektrische Alfa bouwen.

Tot voor kort liet de oldtimercommunity zich eerder laatdunkend uit over elektrische ombouwingen voor klassieke auto’s, maar die trend lijkt inmiddels gekeerd. Vorige week stelde Volkswagen nog een T1 ‘Bulli’ op stroom voor, vandaag is het aan de Italianen van Totem Automobili om de Alfa Romeo GT Junior aan een ecologisch verantwoorde make-over te onderwerpen.

Voor de conversie vertrekt Totem Automobili van een ‘gewone’ Giulia GT Junior, gebouwd tussen 1970 en 1975. Het donormodel wordt niet alleen ontdaan van zijn nostalgisch pruttelende Twin Cam-viercilinder, maar ook het door Bertone ontworpen koetswerk gaat volledig op de schop. De nieuwe en grotendeels uit koolstofvezel opgetrokken carrosserie wordt op een gemodificeerd en verstevigd chassis met een herziene ophanging met adaptieve dempers geplaatst, achterin monteren de Italianen een nieuw subframe om er de 525 pk sterke elektromotor te kunnen huisvesten. Ter vergelijking: de originele Alfa Romeo Giulia GT moest het met (een voor zijn tijd krasse) 102 pk stellen.

320 kilometer

Je moet het dan wel zonder de typerende soundtrack stellen, maar op papier doet de EV-versie zijn fossiele stamvader simpelweg verbleken. Dankzij de 50,4 kWh grote accu, met z’n 350 kilogram één van de lichtste in zijn soort, spurt de Alfa Romeo GT Electric van 0 tot 100 km/u in 3,4 seconden. Doe je het wat rustiger aan, dan zou je kunnen rekenen op een autonomie van 320 kilometer.

Om het verschil met zijn voorvader duidelijk te maken – Totem Automobili wil bewust geen verwarring zaaien uit respect voor het werk van Alfa Romeo – herken je de elektrische variant aan de moderne LED-lichtunits en een aangepast radiatorrooster. Ook binnenin is de tijd niet blijven stilstaan, daar vinden we naast een airconditioning en elektrisch bedienbare ruiten ook een infotainmentsysteem met twee 3,5 inch grote displays.

Totem Automobili was van plan de wagen aan het publiek te tonen op het Goodwood Festival of Speed (9 – 12 juli), maar de organisatie heeft inmiddels al beslist om het event uit te stellen naar het najaar. Of we ook tot die tijd moeten wachten op meer informatie en eventuele lanceringsdata (en -prijzen), is voorlopig nog koffiedik kijken…