Elon Musk: “Jouw benzine- of dieselwagen is straks niets meer waard”

De uitspraak van de Zuid-Afrikaanse zakenman hoeft niet te verbazen. Dat hij als topman van Tesla vooral de elektrische zaak bepleit is natuurlijk niet onlogisch, maar toch zit er een zekere logica achter zijn redenering.

De uitspraak van Musk volgt op een tweet van een zekere Sam Talks Tesla. Die stelde dat “de voorziene ban op auto’s met verbrandingsmotor in het Verenigd Koningkrijk in 2035 een belangrijk keerpunt is. Vele andere landen zullen volgen. Tesla heeft 100 procent bewezen dat EV’s wereldwijd levensvatbaar en superieur zijn. Wie koopt er nog een auto met verbrandingsmotor na 2025, wetende dat de restwaarde nihil zal zijn?”, aldus de twitteraar.

Musks antwoord luidde: “Je laatste opmerking is superbelangrijk voor autokopers. Restwaardes van benzine-/dieselauto’s zullen de komende jaren kelderen. Kies EV of ga failliet”, is zijn niet mis te verstane devies.

Logisch, maar …

Hoewel de redenering van het olijke duo steek lijkt te houden, vergeten de twitteraars wel één detail: wagens met verbrandingsmotor die in 2034 worden verkocht aan de andere kant van het Kanaal, zullen daar(waarschijnlijk) mogen blijven rondrijden.

Het zou dus net zo goed kunnen dat de laatste generatie auto’s met verbrandingsmotor juist een hogere restwaarde zal krijgen door het spel van vraag en aanbod. Tenzij het gebruik ervan onmogelijk gemaakt wordt door maatregelen zoals Zero Emissie Zone’s …