Ford en McDonald’s gaat auto-onderdelen maken uit koffiegruis

Op een druilerige dag als vandaag kan jij – en je wagen – ongetwijfeld een shot cafeïne gebruiken. Dat laatste denken ze ook bij Ford. In samenwerking met McDonald’s gaat de Amerikaanse autobouwer onderdelen maken uit koffiegruis.

De autobouwer en fastfoodketen maakten deze week hun samenwerking bekend. Elke maand produceert McDonald’s in haar hamburgerrestaurants miljoenen kilo’s koffiegruis, dat nu gewoon wordt weggegooid.

Ford vond echter een manier om dit te gebruiken om bepaalde stoffen te versterken en zo duurzamere materialen te creëren. Het koffiegruis wordt onder hoge druk gemixt met bijvoorbeeld plastic om zo een composiet te creëren dat 20% lichter is dan het onderdeel dat Ford nu gebruikt. En misschien nog belangrijker: er wordt 25% minder energie gebruikt dan in het huidige productieproces.

Concreet zal Ford deze technologie gebruiken voor de bouw van interieurcomponenten en koplampen. Zo kan je binnenkort letterlijk koffiedik kijken wanneer je je lampen opzet!

Debbie Mielewski, senior technical leader van Ford, en Ian Olson, senior director global sustainability van McDonald’s, vieren de deal zoals het hoort: met een kop koffie in een Ford!