Ford en Volkswagen gaan nog nauwer samenwerken

Eerder dit jaar kondigden de twee autobouwers al aan de krachten te zullen bundelen op vlak van bedrijfsvoertuigen, afgelopen vrijdag maakten beide bedrijven ook bekend dat ze samen elektrische en zelfrijdende auto’s gaan ontwikkelen. Zijn we op weg naar een industrieel megahuwelijk?

De disruptieve transformatie in de autosector drijft automerken, zelfs gezworen vijanden, meer dan ooit in elkaars armen. Na de recente vrijage tussen Renault en Fiat, die weliswaar op een sisser is uitgedraaid, hebben Volkswagen en Ford zopas een nieuwe industriële samenwerking aangekondigd, waarbij de twee concerns de krachten bundelen voor de ontwikkeling van elektrische en zelfrijdende voertuigen. Zo investeert Volkswagen maar liefst 2,6 miljard dollar in Argo-AI, een beloftevolle (en door Ford ondersteunde) start-up die het pad aan het effenen is naar autonoom rijden, terwijl Ford op zijn beurt gebruik zal mogen maken van Volkswagens MEB-platform voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie Ford-EV’s. De eerste Ford op MEB-basis wordt tegen 2023 al in de showroom verwacht, een jaar na de introductie van de eerste gezamenlijk ontwikkelde pick-up (de opvolger voor de huidige Ford Ranger en Volkswagen Amarok, nvdr).

Ford, dat met een technologische achterstand kampt inzake elektrificatie, zal in de toekomst gebruik mogen maken van Volkswagens modulaire MEB-basis voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie elektrische voertuigen.