Ford viert 55 jaar Mustang… met een nieuwe Mustang

Geestelijke vader Lee Iacocca mag het helaas niet meer meemaken, maar de zopas 55 jaar geworden Ford Mustang zit alweer in het nieuw. Naast een aantal Shelby-invloeden voor de 2,3 liter-EcoBoost komt er ook een speciale Mustang55-feesteditie voor de 5.0 V8, die exclusief voorbehouden blijft aan Europa.

Met een jaarlijks volume van meer dan 110.000 stuks blijft de Ford Mustang een wereldwijde blockbuster. Ook in Europa blijft de Stang gretig aftrek vinden bij de liefhebbers van Amerikaanse pony cars, toch vond Blauw Ovaal de tijd rijp voor een tussentijdse update. De look van de 2.3 EcoBoost-instapper wordt opgeleukt met een aantal Shelby-invloeden, zoals de grijs gespoten zijspiegels en spoiler en het kenmerkende pony-embleem, dat net als bij de Shelby’s uit de jaren ‘60 naar de zijkant van het radiatorrooster verhuist. Op technologisch vlak zijn de verschillen miniem, Ford geeft wel mee dat de Mustang voortaan standaard is uitgerust met een actieve uitlaat en de zogeheten ‘Good Neighbour Mode’. Kwestie dat je de soundtrack wat kunt smoren wanneer je voor dag en dauw de baan op moet.

Mustang55

Voor de grootste nieuwigheid steken we snel door naar de top van het Mustang-gamma, waar de 5 liter-V8 binnenkort ook leverbaar is in een Mustang55-verjaardagseditie. Mechanische wijzigingen zijn er ook hier niet te bespeuren, de Mustang55-modellen moeten het dan ook vooral van hun rijke aankleding en een aantal specifieke koetswerkdetails hebben, zoals een contrasterend zwart dak voor de Fastback-modellen, een optionele spoiler op de kofferklep en – hou je vast – een rode stip in het 5.0 V8-embleem achter de voorste spatborden. We kid you not.

In het interieur zien we tot slot een aantal inzetstukken met koolstofvezeleffect en een nieuw ontwerp voor de versnellingspook, zowel voor de versies met handbak als de versies met de 10-trapsautomaat.