Studenten VUB winnen drie prijzen in Formula Student

Formula Student is een internationale competitie voor studenten die een formulewagen bouwen. En ook de Vrije Universiteit Brussel bracht dit jaar een team aan de start. Tijdens de manche in Andorra won team VUB drie prijzen.

Nochtans zag het er aanvankelijk slecht uit voor de Brusselaars. Op 17 mei, bij de voorstelling van de wagen, was de “The VUB Melexis e-car”, zoals de Formula Student bolide van de VUB officieel heet, nog niet rijklaar. En dat met de examens voor de deur! Bovendien hadden de studenten ook nadien weinig tijd, de eerste manche stond immers al geprogrammeerd op 7 juli.

Uiteindelijk zakte het team naar Nederland af met een wagen die zo goed als klaar was. Enkel de batterij was nog niet in orde (het team van de VUB doet mee in de elektrische klasse, waardoor ze een soort van mini Formule E-wagen bouwen). Toch trokken het team de grens over met de bedoeling zo veel mogelijk te leren van de andere teams die aan de start kwamen op het circuit van Assen én natuurlijk van de officials die instonden van de technische keuring.

Met heel wat extra kennis en appreciatie voor het motto van de groep – “Built not Bought” – in de rugzak trokken de studenten terug naar de hoofdstad om hun bolide verder af te werken.

Wel prijs in Andorra

Formula Student VUB
De tilt-test, waarbij de wagen tot 60 graden gekanteld wordt.

De volgende wedstrijd vond een week later plaats in Andorra. Na een week flink doorwerken trokken de studenten naar de dwergstaat in de Pyreneeën (of beter gezegd naar een Spaans circuit in de buurt van Andorra, het land geeft enkel haar naam aan het evenement). Daar onderging de Formula Student wagen van de VUB enkele technische keuringen waarvan de tilt-test (foto rechts) met voorsprong de spectaculairste is. De wagen wordt hier 60 graden gekanteld om lekken op te sporen.

Test na test slaagden de jongens en meisjes van de VUB, tot het noodlot toesloeg tijdens de regenproef, waarin de wagen enkele minuten onder een sprinkler wordt gezet met alle systemen aan. Een veiligheidssysteem detecteerde immers een fout, waardoor de wagen afsloeg.

Formula Student VUB

Weg kans om de eerste competitieve meters in een VUB-racewagen op circuit af te leggen. Desalniettemin sloot de ploeg de competitie positief af. Op de laatste dag volgden immers nog enkele statische onderdelen van de wedstrijd. Op onderdelen zoals ‘Engineering Design’ kregen de Brusselaars nog mooie punten gekregen. VUB Racing haalde zelfs drie prijzen binnen, waarvan de prijs voor ‘The Bravest Team’ in de ogen van de studenten toch wel de belangrijkste is.

Het vervolg

Ondertussen heeft het team na enkele weken vakantie het werk hervat. “Met het ‘oude’ team hebben we de komende testen voor ‘The VUB Melexis e-car’ besproken, alsook de grote lijnen voor het komende jaar reeds vast gelegd. Tegelijkertijd is het nieuwe team reeds voor een groot deel gevormd en staan de eerste vergaderingen al gepland!”, weet Team Captain Jonathan Sterckx.

Formula Student VUB

Met een iets groter team gaan willen de studenten het komende jaar de elektrische wagen van het voorbije jaar optimaliseren, met als doel om in het derde jaar van VUB Racing op verschillende competities vol voor alle wedstrijdonderdelen te gaan én de eerste meters van VUB Racing op een circuit vast te leggen!

“We willen al onze partners, sponsors en sympathisanten van harte bedanken! Jullie vertrouwen en steun heeft er voor gezorgd dat we met VUB Racing reeds in ons tweede jaar zoveel vooruitgang hebben kunnen boeken”, besluit Jonathan verder. “We hopen dan ook dat zij deze groep ingenieurs-in-spe van VUB Racing blijven steunen zodat komend jaar nog succesvoller wordt dan dit jaar.”

Meer info over het project vind je hier.