Heerlijk tegendraads: Porsche 718 Boxster & Cayman GTS 4.0

Uitgerekend op het moment waarop de 100% elektrische Taycan grote sier maakt op ons eigenste Salon van Brussel, laat het Duitse moederhuis weten dat de 718 Boxster en Cayman GTS hun turboviercilinder inruilen voor de atmosferische 4 liter-zescilinderboxer uit de GT4-versies. Of, zoals Greta het zou verwoorden: Porsche, how dare you?!

Je moet tegenwoordig al behoorlijk wat ballen aan je lijf hebben om als autobouwer een 4 liter-zescilinder op de markt te brengen, laat staan als die motor ook nog eens een gedownsizede viercilinder komt aflossen. Dat is nochtans wat Porsche beoogt met deze GTS 4.0-versies van de 718 Boxster en Cayman.

De drukgevulde 2,5 liter-turbobenzine wordt daarbij ingeruild voor de atmosferische 4 liter-zescilinderboxermotor uit de hardcore GT4-versies, goed voor een piekvermogen van 400 pk (een winst van 35 stuks tegenover de ‘gewone’ GTS) en een spurt van 0 tot 100 km/u in 4,5 seconden, met dank aan het standaard meegeleverde Sport Chrono Pack. Schakelen gebeurt overigens niet via een gebruikelijke PDK-transmissie, wel via een oldschool handbak met zes verzetten. Kijk, hier worden we nu vrolijk van…

We kunnen overigens nog wel een aantal redenen bedenken waarom deze GTS 4.0-nieuwkomers de fijnproevers zullen aanspreken. Naast de voor de GTS-lijn kenmerkende zwarte koetswerkaccenten krijgen toekomstige kopers namelijk ook meteen een met 20 millimeter verlaagde (en actieve) sportophanging mee, een mechanische sperdifferentieel met Porsche Torque Vectoring tussen de achterwielen, carbonkeramische remschijven staan op de optielijst. Ook leuk: de GTS 4.0 krijgt het centraal gemonteerde uitlaatsysteem van de GT4 mee, inclusief dynamische kleppen.

Beide modellen zullen reeds eind maart aan het gamma worden toegevoegd, waardoor Porsche ons tot slot ook al de officiĆ«le catalogusprijzen wist mee te geven: de 718 Cayman GTS 4.0 zal verkrijgbaar zijn voor 85.256 euro, voor de 718 Boxster GTS 4.0 zal je nog zo’n 2.000 euro extra moeten uittrekken.