Hittegolf op komst: hoe krijg je je wagen het snelst gekoeld?

Het kwik klimt de volgende dagen richting 30 graden en dat betekent dat je wagen in een mini sauna verandert wanneer je hem vijf minuten in de zon achterlaat. Maar hoe krijg je je interieur het snelst gekoeld?

In tegenstelling tot wat je zou denken, hou je best je ramen toe. Je zou denken dat met de ramen open de warme lucht sneller ontsnapt. Maar volgens een onderzoek van de website Thrillist koelt de auto juist sneller als je de ramen dicht laat, omdat er dan geen koude aircolucht ontsnapt (en er geen warme lucht binnenkomt).

Wil je toch de warme lucht laten “ontsnappen”? Doe je ramen dan open 5 minuten voor je vertrekt. Ook met je deuren “wapperen” koelt je interieur af, al gaan we ervan uit dat je dat niet zo graag doet wanneer het 30 graden is.

Meteen beginnen rijden

Ook in de auto wachten terwijl de airco zijn werk doet is niet zo’n goed idee. De airconditioning werkt immers efficiënter wanneer de wagen rijdt. Rijwind helpt met het koelen van de auto en de compressor van de airco draait sneller, omdat hij met de motor mee draait.