Niet alleen voor de tv: Audi Q5 facelift krijgt OLED achterlichten

De Audi Q5 steekt in het nieuw. Vooral de achterlichten springen in het oog. OLED-technologie … wordt dat niet gebruikt in tv’s?

OLED’s zijn extreem efficiënte organische lichtgevende diodes die een homogeen lichtoppervlak creëren. De optionele OLED-achterlichten zijn opgesplitst in drie tegels van elk zes segmenten, waardoor Audi-designers en -ontwikkelaars verschillende lichtdesigns en -signaturen kunnen creëren op basis van één stuk hardware, lezen we in het persbericht van Audi.

 “Naast een perfect contrast zijn andere voordelen van OLED een sterke homogeniteit en een minimale onderbreking tussen de segmenten,” verklaart Stephan Berlitz, hoofd ontwikkeling lichtinnovatie bij Audi. “Met de toekomst in het achterhoofd is digitale OLED de perfecte technologie om een gepersonaliseerd lichtdesign te bouwen, met een hoge mate van precisie en een grote variatie. Deze technologie biedt allerlei soorten mogelijkheden voor verdere ontwikkeling”.

Enkel als diesel

Voorts is de Q5 een facelift volgens de regels van de kunst: nieuwe lichten, aangepast, sportiever bumperwerk en een update van het infotainmentsysteem onder de naam MIB3.

Dat herbergt heel wat features zoals Google Earth navigatie, rijstrookspecifieke informatie over de verkeersdoorstroming en verkeersvoorspellingen en zelfs Amazon Alexa.

Starten doet de Q5 enkel als 2.0 diesel met 204 pk en 400 Nm (40 TDI in de Audi-nomenclatuur) en mild hybride hulp. In ons land wordt die verkocht met een vanafprijs van 51.800 euro. Later volgen uiteraard nog andere diesels, maar ook benzines en een plug-in hybride.