Nieuwe Skoda Octavia vroegtijdig gelekt

Enkele weken voor zijn officiële debuut, dat gepland staat voor 11 november, zijn de eerste beelden van de nieuwe Octavia-generatie ‘per abuis’ op het wereldwijde net beland.

Op de Skoda-hoofdzetel in Mlada Boleslav moet iemand op de IT-afdeling vandaag een serieuze baaldag hebben (voor zover hij/zij er zijn biezen niet aan het pakken is). De beelden van de grijze Octavia, die gisteren plots opdoken op het Tchechische Autorevue.cz, zouden namelijk rechtstreeks afkomstig zijn van de Tsjechische Skoda-configurator. Inmiddels werd het ‘lek’ wel vakkundig gedicht, toch mag de hele teasercampagne, die de autobouwer pas vorige week op gang had getrapt met onderstaande designschets, rechtstreeks de vuilbak in.

Nu we de (naar alle waarschijnlijkheid) productierijpe Octavia al te zien hebben gekregen, kunnen we ook bevestigen dat Skoda geen al te grote risico’s heeft genomen met de vierde iteratie van zijn absolute succesnummer. De frontpartij leunt zoals verwacht wat dichter aan bij de Superb en de recent geïntroduceerde Scala, terwijl de algemene vormtaal wat extra vouwen en plooien in de strijd werpt om de Tsjechische middenklasser weer wat hipper te doen ogen.

Over de wijzigingen aan het interieur tasten we voorlopig nog even in het duister, al wordt er wel gefluisterd dat de nieuwe Octavia een nieuw infotainmentdisplay en een volledig digitale instrumentencluster zal krijgen om zich wat hoger te positioneren in de (fleet-)markt. Om diezelfde reden komen er, naast de traditionele TSI-, TDI- en RS-derivaten, allicht ook nieuwe mild hybride én plug-in hybride versies, die hun techniek delen met de nieuwe Golf, die eind deze week zijn langverwachte debuut beleeft.