Nissan zet hakbijl in personeelsbestand: 12.500 jobs op de tocht

Bij de presentatie van de (tegenvallende) jaarresultaten in mei liet kersvers Nissan-topman Hiroto Saikawa al uitschijnen dat er draconische maatregelen zaten aan te komen. De man heeft helaas woord gehouden: vandaag raakte bekend dat de Japanse autobouwer tegen 2023 zo’n 12.500 mensen aan de deur wil zetten, ruim 9 procent van het totale personeelsbestand.

De auto-industrie zit in de hoek waar de klappen vallen. Oorzaken zijn de vertragende wereldeconomie en de torenhoge investeringen in elektrificatie en autonoom rijden, een ongelukkige samenloop van omstandigheden die zelfs de grootste autobouwers – denk maar aan de recente winstwaarschuwingen van Daimler en BMW – in nauwe schoentjes brengt. Ook Nissan zag zijn verkoop het voorbije boekjaar met zo’n 6 procent slinken, terwijl de netto bedrijfswinst kelderde met 57 procent.

Tijdens de presentatie van de jaarresultaten had Saikawa al doortastende maatregelen aangekondigd om de aandeelhouders gerust te stellen, analisten spraken toen over een potentieel banenverlies van zo’n 4.800 jobs. Vandaag liet de fabrikant echter weten dat de herstructurering veel verder zal gaan dan oorspronkelijk gevreesd: tegen 2023 zullen zo’n 12.500 van de in totaal 139.000 Nissan-medewerkers het bedrijf moeten verlaten. Bijgevolg zal ook de wereldwijde productiecapaciteit met zo’n 10 procent worden teruggeschroefd, en zullen een aantal minder rendabele Nissan-modellen het gamma onherroepelijk moeten verlaten.