Retrojasje staat Porsche Taycan wondermooi

Autobouwers verbinden maar wat graag verleden met toekomst. Denk maar aan Ford, dat haar eerste elektrische SUV “Mustang” zal dopen, Mercedes dat de Edition 1886 vol badges met dit belangrijke jaartal plakt of deze Porsche Taycans, die verwijzen naar het raceverleden van de Duitse constructeur.

Of Porsche ooit met de Taycan de racerij instapt, is nog maar de vraag, maar deze retro racepakjes staan de elektrische vierdeurs als gegoten! Porsche hulde de drie Taycans in een wedstrijdplunje ter ere van de Amelia Island Concours in de Verenigde Staten en wij vinden ze er alvast fantastisch uitzien.

De eerste is deze Pink Pig, een verwijzing naar de 917 uit 1971 met zijn radicale aanpak op het vlak van aerodynamica. Of – als we een beetje chauvinistisch mogen zijn – een knipoog naar de in dezelfde livrei uitgewerkte 911 RSR die de laatste jaren zijn opwachting maakt in verschillende kampioenschappen. Onder andere met landgenoot Laurens Vanthoor achter het stuur tijdens de 24u van Le Mans in 2018.

Ook de tweede Taycan verwijst naar een 917. Het Salzburg rood en witte kleurenschema werd gebruikt op de 917 die tijdens de 24 uur van Le Mans in 1970 door Hans Herrmann en Richard Attwood naar de overwinning werd geloodst.

De laatste uitrusting is misschien wat minder bekend, maar volledig te verklaren door de locatie van de autoshow waar deze Taycans hun opwachting maakten: de Verenigde Staten. Na twee Le Mans-wagens moest er dus nog een flinke dosis Americana worden toegevoegd aan het geheel. Deze Taycan vedraagt de kleuren van het in Jacksonville gevestigde Brumos Racing, Dat met een 911 RSR met nummer 59 racete in de jaren zeventig. Ze sleepten onder meer enkele malen de 24u van Daytona in de wacht.